ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Μ.Ι.Κ.Ε Τεχνική Εταιρεία Μελετών – Εφαρμογών &

Τουριστικών Δραστηριοτήτων

Α.Φ.Μ 800748323 ΤΗΛ.: 23150 508171

Παλαιού Σταθμού αρ. 36 (πρώην Κόττα Ρούλια 42) Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Γνωρίζω τα Βουνά της Ελλάδας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Γνωρίζω τα Βουνά της Ελλάδας.

4ημερη διάσχιση βουνού διάρκειας 5 ήμερων ( τρεις διανυκτερεύσεις ορεινές και δυο σε ξενοδοχείο).




ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

4ήμερη διάσχιση βουνού ( τρεις διανυκτερεύσεις ).


Στην προσπάθειά μας να φέρουμε με ασφάλεια τους λάτρες της ορεινής περιπέτειας στο αγαπημένο τους στοιχείο, το βουνό, ετοιμάσαμε έναν κύκλο από οργανωμένες εξορμήσεις με την μορφή της διάσχισης βουνού,  που περιλαμβάνουν ένα πλήθος παράλληλων δράσεων.

Αν είστε λοιπόν έτοιμοι να φύγετε από την πόλη και θέλετε να ζήσετε μια περιπέτεια σε ορεινό περιβάλλον, έχουμε τις εξής δράσεις να σας προτείνουμε και οι έμπειροι συνοδοί μας είναι έτοιμοι να σας γνωρίσουν τις ιδιαίτερες χάρες του ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ.



Μετά το τέλος της διάσχισης ή των αθλητικών δράσεων,  σας περιμένει ένα απολαυστικό και άκρως χαλαρωτικό λουτρό, στα ζεστά Ιαματικά νερά του ΠΟΖΑΡ.



Τα προγράμματα μας που θα ανακοινώνονται έγκαιρα θα περιλαμβάνουν ορεινές και αθλητικές δράσεις μεμονωμένες ή και σε συνδυασμούς μεταξύ τους, τόσο σε ομαδικό όσο και σε  επίπεδο 2 – 3 ατόμων που θέλουν να ζήσουν κάτι έντονο, αλλά και υλικοτεχνική υποστήριξη για τους φίλους που προτιμούν την ατομικότητα σε ότι αφορά αθλητικές προετοιμασίες – προπονήσεις.   


Ακολουθεί μέρος του  προγράμματος των οργανωμένων διασχίσεων που επέρχονται, και περιλαμβάνει  τμήμα του ορεινού όγκου του  ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ   που ανήκει στην οροσειρά του ΒΟΡΑ  διάρκειας 3 ημερών ( δυο διανυκτερεύσεις) με κύριο στόχο τις κορυφές : ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΝΙΤΣΕ Η ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) Υψ. 2.524 m  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗΣ Υψ. 2448m -  ΜΠΕΛΟ ΓΚΡΟΤΛΟ ( ΑΣΠΡΟΣ ΣΒΟΛΟΣ) Υψ. 2308m. -  ΣΟΛΟΥΝΑ ΓΚΛΑΒΑ Υψ. 2352m

  • 1η εξερευνητική : Από το Σημείο ΣΑΡΑΝΤΟΒΡΥΣΗ ( ΣΚΙ ΜΠΑΡ ) Υψ. 2080m προς ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΝΙΤΣΕ Η ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) Υψ. 2.524 m  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗΣ Υψ. 2448m Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.
  • 2η εξερευνητική : Από το Ύψωμα ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ Υψ. 2448 m προς  ΑΥΧΕΝΑΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ Υψ. 2.360mΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Υψ. 2268m ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑΔΟΝΤΙ Υψ. 2448m ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.
  • 3η εξερευνητική : Από το Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ προς -  ΜΠΕΛΟ ΓΚΡΟΤΛΟ ( ΑΣΠΡΟΣ ΣΒΟΛΟΣ) Υψ. 2308m. -  ΣΟΛΟΥΝΑ  ΓΚΛΑΒΑ Υψ. 2352m ΧΑΛΙ Υψ. 2202m - ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ  Υψ. 2137m  Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.
  • 4η εξερευνητική : Από το Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ προς το ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΑΔΟ τέλος διάσχισης .

 

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΒΟΡΑΣ ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ  « ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ»


Ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων στρατιωτών και στοιχειωμένη από τις ψυχές των θυμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανεμοδαρμένη κορυφή του όρους Βόρας η Καΐμακτσαλαν η Νίτσε στέκει αγέρωχη στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, ανάμεσα στους νομούς Φλωρίνης και Πέλλας, και ατενίζει μεγάλο μέρος της Μακεδονίας από τα 2524 μέτρα υψόμετρο, που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση της λίστας με τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας.

Το βουνό είναι πιο γνωστό με την ονομασία Καϊμάκτσαλαν, και οι περισσότεροι το ξέρουν για το χιονοδρομικό του κέντρο που φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.

Σαν ορειβατικός προορισμός η κορυφή, δεν βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις ίσως λόγω της μορφολογίας του αλλά και για το γεγονός ότι η πρόσβαση στην κορυφή είναι η ευκολότερη στην ελληνική επικράτεια σε αυτά τα ύψη.

Η εξόρμησή από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι την κορυφή του Καϊμάκτσαλαν δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά "ορειβατική" αλλά κυρίως τουριστική καθώς διαρκεί 2 ώρες.

Δυο ώρες να πάει και δυο για να γυρίσει και δύο ώρες στο ενδιάμεσο για να περιπλανηθεί κανείς στα Σερβικά μνημεία της περιοχής, τα οποία είναι χτισμένα πάνω στην Ελληνοσκοπιανή, σήμερα, μεθόριο είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να κατακτήσει κανείς την κορυφή .
Στο κυριολεκτικά όμως μαγευτικό βουνό, Καϊμακτσαλάν, ολόκληρες γενιές ανθρώπων απολαμβάνουν τη φύση και την ηρεμία, που τους προσφέρει, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το δάσος του Καϊμάκτσαλάν αποτελεί σημαντικό βιότοπο και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, όπως στις πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης, που βρίσκονται στα 2.400 μέτρα.

Έχει αναγνωριστεί μάλιστα, ως προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του Natura 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Corine.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής ποικίλλει και μπορεί να χαρακτηρισθεί πλούσια σε είδη, κάποια από τα οποία είναι σπάνια.

Στο όρος Βόρας έχουν εντοπισθεί περίπου 143 είδη σπάνιας χλωρίδας και 137 είδη σημαντικών πτηνών, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει το βουνό στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας, εκεί θα συναντήσετε σημαντικά είδη χλωρίδας με σπάνιες ποικιλίες φυτών και θα θαυμάσετε από κοντά δάση πεύκης, βελανιδιάς και οξιάς, ενώ πολύ σημαντική είναι και η πανίδα ολόκληρου του βουνού.

Κοιλάδες, βαθιές χαράδρες και απέραντοι βοσκότοποι, απαρτίζουν το σύνολο του Καϊμακτσαλάν.
Στο Καϊμακτσαλάν ζει η χερσαία χελώνα και αρκετά είδη πουλιών, από τα τουλάχιστον 130 που έχουν παρατηρηθεί, όπως ο βασιλαετός, o γυπαετός και ο χιονόστρουθος, ένα είδος σπουργιτιού, το οποίο αν και κοινωνικό πουλί, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό με τον άνθρωπο και φεύγει μακριά του μόλις νοιώσει την παραμικρή κίνηση.

Μύγες, κουνούπια, πεταλούδες, ακρίδες, σπόροι, φρούτα και αγριόχορτα αποτελούν μέρος της διατροφής του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή για τα αρπακτικά, όπου φωλιάζουν 13 από 23 είδη πουέχουν παρατηρηθεί, αλλά και για τους δρυοκολάπτες που αντιπροσωπεύονται στο
Καϊμακτσαλάν με 9 είδη.
Οι δρυοκολάπτες φτιάχνουν τη φωλιά τους σε δέντρα, έχουν μακρύ λαιμό και μεγάλο κεφάλι με ίσιο και δυνατό ράμφος, που το χρησιμοποιούν σαν τσεκούρι ή τρυπάνι.

Τα πόδια τους είναι φτιαγμένα για να γαντζώνονται στους κορμούς των δέντρων και τα φτερά της ουράς είναι σκληρά και χρησιμεύουν για στήριγμα, όταν τρυπούν τους κορμούς, προκειμένου να φτιάξουν το σπίτι τους.

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το Mαύρο Δάσος από το οποίο λέγεται πως έπαιρνε την ξυλεία ο Mέγας Αλέξανδρος για τις σάρισες, τα δόρατα των Μακεδόνων πολεμιστών.

Στις δράσεις  που προτείνουμε για εσάς περιλαμβάνονται :

Ορεινή Πεζοπορία

Μαθήματα Προσανατολισμού.

Διάσχιση Φαραγγιού.

Μαθήματα Ορεινής  Διαβίωσης.

Σπηλαιοεξερεύνηση.

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών.

Μαθήματα Προστασίας του  Ορεινού Περιβάλλοντος.

Μαθήματα τοξοβολίας.

Η αρχή της πορείας  που θα ακολουθήσουμε κατά την διάσχιση θα γίνει από το σημείο  ΣΑΡΑΝΤΟΒΡΥΣΗ ( ΣΚΙ ΜΠΑΡ ) στους πρόποδες του ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΝΙΤΣΕ Η ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ  και το τέλος το ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΑΔΟ στους πρόποδες της  ΧΕΛΩΝΑΣ. 

Μετά το πέρας της διάσχισης θα επακολουθήσει 3ήμερο αναρριχητικό camp στο αναρριχητικό πεδίο <ΓΑΛΑΝΑ ΝΕΡΑ> Λουτρακίου και ράφτινγκ στον ποταμό Μογλενίτσα, καθώς και θεωρητικά μαθήματα βασικής σπηλαιοεξερεύνησης επιπέδου αρχαρίων.



Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στον αρχικό τόπο συγκέντρωσης που είναι το Λουτράκι Αλμωπίας, από την προηγούμενη ημέρα από αυτή που θα οριστεί ως ημέρα εκκίνησης, τόσο για γνωριμία με τον οδηγό τους και τους βοηθούς του, όσο και για τον απαραίτητο  έλεγχο του εξοπλισμού τους και των σχετικών εμπειριών – γνώσεων τους, επίσης η ώρα εκκίνησης της 1ης ημέρας θα είναι πολύ νωρίς (5 το πρωί).



Τα έξοδα της διαμονής με πρωινό συμπεριλαμβάνονται στην τιμή.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

1η  ΗΜΕΡΑ
Μεταφορά και συγκέντρωση των συμμετεχόντων στο σημείο εκκίνησης.

Αρχή της πορείας προς  ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ (ΝΙΤΣΕ Η ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ), όπου και θα φτάσουμε μετά από πορεία περίπου 2 ωρών, και από εκεί παράλληλα των συνόρων διασχίζοντας τον  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ φτάνοντας στο σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ, η πρώτη μέρα θα έχει αναγνωριστική βόλτα γύρω από το σημείο κατασκήνωσης και διάφορες παράπλευρες δραστηριότητες.

2η  ΗΜΕΡΑ
Δεύτερη μέρα, πορεία από το σημείο της ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ, Β.Δ  πλευρά του ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ προς την κορυφή του και μετά ακλουθώντας την κορυφογραμμή  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ Υψ. 2448 m  προς  ΑΥΧΕΝΑΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ Υψ. 2.360mΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Υψ. 2268m ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑΔΟΝΤΙ Υψ. 2448m 
και αφού ασχοληθούμε με διάφορα εκπαιδευτικού περιεχόμενου θέματα ,  τέλος επιστροφή στο ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.


3η  ΗΜΕΡΑ
Τρίτη μέρα πορεία από το Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ   προς -  ΜΠΕΛΟ ΓΚΡΟΤΛΟ ( ΑΣΠΡΟΣ ΣΒΟΛΟΣ) Υψ. 2308m. -  ΣΟΛΟΥΝΑ  ΓΚΛΑΒΑ Υψ. 2352m ΧΑΛΙ Υψ. 2202m - ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ  Υψ. 2137m  και επιστροφή στο Σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.
Στην διάρκεια της πορείας θα γίνουν θεωρητικά μαθήματα  καθώς και διάφορες άλλες παράλληλες δραστηριότητες.


4η  ΗΜΕΡΑ
Τοξοβολία στην κατασκήνωση, αναγνωριστική εκπαιδευτική  βόλτα γύρω  και προσανατολισμός με πράξη, καθώς και διάφορες άλλες παράπλευρες δραστηριότητες.

Και τέλος πορεία  από το σημείο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ  προς το ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΑΔΟ  όπου είναι και το τέλος διάσχισης .



Μεσημεριανό γεύμα  θα παρέχεται μαγειρεμένο φαγητό, το δε πρωινό και βραδινό θα ετοιμάζονται στην κατασκήνωση ευθύνη του συνοδού.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Απαραίτητος εξοπλισμός συμμετεχόντων στην διάσχιση:

1)    Σακίδιο 30-40 lt για αναβάσεις

2)    Ελαφρύ αδιάβροχο

3)    Φαρμακείο

4)    Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες

5)    Αλουμινοκουβέρτα

6)    Σφυρίχτρα

7)    Παγούρι νερού

8)    Μαχαίρι

9)    Καπέλο

10) Σκούφος

11) Γάντια

12) Γκέτες

13) Αναπτήρα και εφεδρικό αναπτήρα (αντίστασης κατά προτίμηση))

14) Κουτάλι, πιρούνι

15) Ορειβατικό κύπελο μεταλλικό

16) Ρούχα εφεδρικά (αλλαξιές)

17) Χάρτη

18) Πυξίδα

19) Γυαλιά ηλίου

20) Σημειωματάριο

21) Μολύβι

22) Χαρτί υγείας

23) Σακούλες πλαστικές

24) πολυεργαλείο


Ελάχιστα άτομα που απαιτούνται για την δημιουργία γκρουπ είναι  τα 10.  Οι ημερομηνίες για την εξόρμηση ενός γκρουπ είναι ανοιχτές και εξαρτώνται από την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων.

Για το κλείδωμα ημερομηνίας – επιλογής διαδρομής και την οργάνωση παράπλευρων δράσεων είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ειδικής έντυπης φόρμας συμμετοχής  και η καταβολή ελάχιστης προκαταβολής.  

Για την πορεία του κύκλου των  διασχίσεων και των δράσεων  μπορείτε να ενημερώνεστε από την διεύθυνση : http://kaimaktravelsports.blogspot.gr/  και στην διεύθυνση  fb : https://www.facebook.com/voras.institout  καθώς και στα τηλέφωνα επικοινωνίας της εταιρείας.

Τα καταλύματα στο Λουτράκι που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των γκρουπ  είναι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 2 αστέρων  και ενοικιαζόμενα δωμάτια  άνω των 2 κλειδιών.




Είμαστε στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία ή/και διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου