ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Μ.Ι.Κ.Ε Τεχνική Εταιρεία Μελετών – Εφαρμογών &

Τουριστικών Δραστηριοτήτων

Α.Φ.Μ 800748323 ΤΗΛ.: 23150 508171

Παλαιού Σταθμού αρ. 36 (πρώην Κόττα Ρούλια 42) Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Kaimaktsalan natural life & Sports



Kaimaktsalan natural life & Sports





ΟΡΟΣ ΒΟΡΑΣ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ )
Ο Γίγαντας του Βορρά.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Ενδεικτικές διαδρομές πεζοπορίας

Αν είσαι έτοιμος να φύγεις από την πόλη και θες να ζήσεις μια περιπέτεια στην φύση του βουνού, έχουμε τις εξής διαδρομές να σου προτείνουμε για οργανωμένη πεζοπορία.
Έμπειροι συνοδοί είναι έτοιμοι να σας γνωρίσουν τις ιδιαίτερες χάρες του Καιμάκτσαλάν.

ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ (ΝΙΤΣΕ)


ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (2.524μ)

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι, του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν νεκροί στην περιοχή, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην είσοδο της εκκλησίας, μία μαρμάρινη Σερβική επιγραφή αναφέρει:

«Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας».

Στον προαύλιο χώρο, τα κολωνάκια είναι χτισμένα με οβίδες και την περίφραξη του, χρησιμοποιήθηκε αγκαθωτό συρματόπλεγμα, από αυτό που τοποθετούσαν οι Βούλγαροι στρατιώτες για να παρεμποδίσουν την προέλαση των Σέρβων, ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας βρίσκονται κτισμένοι κάλυκες Αυστριακών πυροβόλων σε σχήμα σταυρού.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας ένας μαρμάρινος αμφορέας γράφει:

«Εδώ στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, μέσα σε αυτή την τεφροδόχο, βρίσκεται η χρυσή καρδιά ενός φίλου των Σέρβων, του Ελβετού Ράϊτ».

Πρόκειται για την τεφροδόχο στην οποία φυλάσσεται η τέφρα του φιλόσερβου Ελβετού δημοσιογράφου Ρούντολφ Αρτσίμπαλντ Ράϊς, ο οποίος κατέγραψε τις πολύνεκρες πολεμικές προσπάθειες των Σέρβων στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου να καταλάβουν το βουνό Νίτσε από τους Βούλγαρους.
Όταν πέθανε το 1929, οι Σέρβοι σε ένδειξη τιμής εναπόθεσαν τη στάχτη από την αποτεφρωμένη σωρό του στον Προφήτη Ηλία.


ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

Από το Ύψωμα ΣΚΟΠΙΑ προς ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ (2448μ ) – ΑΥΧΕΝΑΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ( 2.360μ) – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (2268μ) και τερματισμός στην θέση ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΑΔΟ. Διαδρομή 3 ώρες.

ESCAPE AT THE MOUNTAIN WITH MOUNTAINEERING WAYS OF PARTICULAR NATURAL BEAUTY WAYS AT KAIMAKTSALAN MOUNTAIN , ON HIGH ALTITUDES

Start point FROM SKOPIA to KOUTSOUBEI (2.448m) – AFCHENAS STAFIDES (2.360m) – MONASTIRI (2.268m) and finsh point TOURKOLIVADO area. Course 3 hours.

WANDERWEGE IM VORAS

Rute: Vom Ausgangspunkt SKOPIΑ zum Gipfel KUTZUBEI (2.448 m.ü.M.) zum Gipfel STAFIDES ( 2.360 m.ü.M.) und danach Gipfel MONASTIRI (2.268 m.ü.M.) zurück zum Ausgangspunkt TURKOLIVADO. c.a. 3 Stunden.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

Από το Chalet ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ( 2.080μ) προς ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (2.524μ ) – ΡΕΜΑ ΚΡΕΜΑΣΗ ( ΚΑΓΚΕΛΙ ) προς ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΗ (2.448μ) - ΣΚΟΠΙΑ ( 2.200μ ) και τερματισμός στην θέση Chalet ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ . Κυκλική διαδρομή 3 ώρες.

ESCAPE AT THE MOUNTAIN WITH MOUNTAINEERING WAYS OF PARTICULAR NATURAL BEAUTY WAYS AT KAIMAKTSALAN MOUNTAIN , ON HIGH ALTITUDES

Start point from KAIMAKTSALAN Chalet (2.080m) to PROFITIS ILIAS peak (2.524m) – REMA KREMASI ( KAGELI ) to KOUTSOUBEI (2.448m) – SKOPIA (2.200m) and finish point at KAIMAKTSALAN Chalet. Circle course : 3 hours.

WANDERWEGE IM VORAS

Wandern auf dem Berg VORAS HÖHENRUTE (2.524 m.ü.M.)
Rute: Vom Ausgangspunkt Chalet KAIMAKTSALAN zum Gipfel PROFITIS HLIAS (2.524 m.ü.M.) zum Gipfel KUTZUBEI (2.448 m.ü.M.) und danach Gipfel SKOPIA (2200 m.ü.M.) zurück zum Chalet KAIMAKTSALAN. (Rundkurs) c.a. 3 Stunden.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ


ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ (ΚΑΛΗ ΠΕΔΙΑΔΑ)

Πάνω από το Λουτράκι και σε απόσταση 18 km βρίσκεται το οροπέδιο του ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ σε υψόμετρο 1850 μέτρων, ένας ανενεργός κρατήρας ηφαιστείου γεμάτος στρώματα Τύρφης και νερό.
Είναι μια πολύ όμορφη περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με συνεχείς εναλλαγές καιρού και φανταστικά ηλιοβασιλέματα.
Καθώς ανεβαίνουμε διασχίζουμε την περιοχή μεταξύ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ρέμα (λουτρόπολης ΠΟΖΑΡ) από αριστερά μας και ΜΑΥΡΟΡΕΜΑ στα δεξιά, με θέα το ΠΕΤΕΡΝΙΚ και την μοναδική ΚΡΑΒΙΤΣΑ.
Η περιοχή είναι πόλος έλξης των φίλων του βουνού και της περιπέτειας, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις με την ομορφιά της αλλά και με τις πολλές εναλλαγές του τοπίου.

Ιστορικά ο τόπος είναι γνωστός για τις φονικές μάχες που έγιναν εκεί κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ τον Γερμανών και Βουλγάρων από την μια, που είχαν περιχαρακωθεί επί της κορυφογραμμής και των Σέρβων, Γάλλων και Αποικιακών στρατευμάτων από την άλλη.
Μαχών τόσο σφοδρών που ακόμα μέχρι και σήμερα υπάρχουν εμφανή τα σημάδια τους επί του εδάφους, όπως και τα οχυρωματικά έργα αλλήλων.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

1) Από φυλάκιο Άνω Λουτρακίου, αριστερά, στον δρόμο Κορυφή ΣΟΚΟΛ 10,5 km από τα οποία τα 6,5 km χωματόδρομος βατός με αυτοκίνητο και από εκεί δεξιά παράλληλα των συνόρων προς ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ.
2) Ρέμα ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ διασταύρωση πηγής ΣΟΛΟΥΝΑ Κορυφή ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ αυχένας ΣΤΑΒΡΗΝ, Κορυφή ΣΟΚΟΛ –ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ – ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ απόσταση 32km με διανυκτέρευση.
3) Από ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ – ΚΡΑΒΙΤΣΑ – ΠΕΤΕΡΝΙΚ παράλληλα των συνόρων, απόσταση 12km .
4) Από το ποτάμι που είναι προ της πεδιάδας, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι τον αυχένα που φανερώνει την πεδιάδα και από εκεί παράλληλα της και αριστερά προς το ύψωμα ΦΡΑΝΤΟΥΖΕ, μέχρι το Εκκλησάκι του Αγίου Θωμά που βρίσκεται στον αυχένα της ΠΙΠΕΛΙΑΝΑΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ


ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ) – ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ ( ΙΣΙΟ ΠΕΥΚΟ)

Είναι το κατάφυτο και απόκρημνο κεντρικό ρέμα με γάργαρα νερά και καταρράκτες που κατεβαίνει από ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ – ΣΟΛΟΥΝΑ – ΔΟΝΤΙ – ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ – ΣΟΚΟΛ και εκβάλει στον ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ (ΜΟΓΛΕΝΙΤΣΑ) μέσω του ΘΕΡΜΟΠΟΤΑΜΟΥ που διασχίζει τα στενά των Λουτρών ΠΟΖΑΡ, στην πλευρά προς το ΣΟΚΟΛ – ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ υπάρχει καταρράκτης ύψους 45 m, η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικότητας, και είναι ενταγμένη στα δίκτυα προστασίας NATURA 2000 και CORINE.

Στην περιοχή του ρέματος υπάρχουν και πίστες αναρρίχησης.

ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤ - ΖΑΡ ( ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ )

Στην αρχή του ρέματος συναντάμε την λουτρόπολη Λουτρακίου.
Πρόκειται για τα γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων για τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές τους ιδιότητες μέσω θερμαλισμού και ποσιθεραπείας, ιαματικά λουτρά που πηγάζουν από επτά θερμές πηγές στην κοίτη του ΘΕΡΜΟΠΟΤΑΜΟΥ του ρέματος ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στην περιοχή υπάρχει σύμπλεγμα σπηλαίων με στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας από την νεολιθική και παλαιολιθική περίοδο.
Στην περιοχή επίσης βρέθηκαν ταφικά ευρήματα που μαρτυρούν για τους
΄Αλμωπες που φέρονται ως γίγαντες με ανεπτυγμένα σωματικά χαρακτηριστικά και όψη
.

ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ ( ΙΣΙΟ ΠΕΥΚΟ)

Πάνω από τα λουτρά είναι το φημισμένο φαράγγι ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ, είναι μια μαγευτική διαδρομή δύσκολα προσιτή στον περιπατητή ,με ψηλές ορθοπλαγιές, κατακόρυφους βράχους, πολλά νερά και άγρια πυκνή βλάστηση, και μέσα από αυτό διέρχονται οι περισσότερες διαδρομές που αναφέρουμε παρακάτω.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

1) ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΝΩ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, μήκος διαδρομής 2,5 km. 1,5ω
2) ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ-ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑ, μήκος διαδρομής 4 km.-1,3ω.
3) ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΘΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 8 km. -3ω.
4) Συμβολή ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ΡΕΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑΣ –ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ –ΠΗΓΗ ΣΟΛΟΥΝΑ μήκος διαδρομής 8 km. -4ω. και από εκεί είτε δεξιά προς ΣΟΚΟΛ μέσο ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ και ΑΥΧΕΝΑ ΣΤΑΥΡΙΝ μήκος 4 km. -2ω, είτε αριστερά προς το καταφύγιο ανάγκης στο ΔΟΚΑΡΙ μήκος διαδρομής 4 km. -2ω.
Σε όλες τις ως άνω διαδρομές και κατά την διάρκεια της πορείας μέσα στο ρέμα ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος.


Παρεχόμενες υπηρεσίες συνοδού ανάλογα την διαδρομή.
Στις τιμές αυτές γίνεται έκπτωση 20% στους κατόχους της Snow Card.
Για την απόκτησή της και για κρατήσεις ή και πληροφορίες πακέτων επικοινωνήστε μαζί μας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου